ALATNI CELICI PDF

Alatni čelici; Brzorezni čelici; Specijalni materijali; Usluge. voestalpine HPM Zagreb. Voestalpine HPM Zagreb je hrvatska distribucijska tvrtka sektora visokih . Alatni čelici sa posebnim svojstvimaDIN Čelici za kotrljajuće ležajeve JUS EN DIN JUS. Alatni čelik i pecijalni čelik · Nerđajući materijali · Materijal za zavarivanje · Sirovine · Obojena metalurgija · Betonsko gvožđe i mreže · Digitron.

Author: Gakasa Muzil
Country: Belize
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 18 May 2016
Pages: 196
PDF File Size: 2.62 Mb
ePub File Size: 5.26 Mb
ISBN: 382-7-92423-604-1
Downloads: 95428
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shakinos

Puno toga zavisi sta tacno treba da postignes. Ako ti treba samo povrsinska tvrdoca, onda mozes da ides na cementiranje ili nitriranje povrsine. Ima firma u Pazovi koja to radi. Vecina celika koja na kraju nosi broj 30 je za kaljenje, e sad zavisi alafni primesa koje se stavljaju u celik tako idu i po broju legiranih elemenata. Mi smo u firmi najvise radili sa ocr-om, koji se fantsaticno kalio isao je i preko 60 rokvela pa smo morali cak i vracati da bude izmdju 55 i 60 rokvela.

Utjecaj nitriranja i prevlačenja na svojstva alatnih čelika za topli rad – FSB

I mislim da smo radili sa koji je bio odlican. Mislim da “Sim” ima te celike raspitaj se i alatnl ce ti sve reci. Razbijanje strukture recimo 5-ta fragmentacija! I on je mekan! Onda dolazi do kaljenja! Starac je bio bravar u penziji!! I on mi je odgovori jeste!!

Jooooj Javorko, ti kad ga zapetljas Molim te nemoj pisati o necemu sto ne poznajes. Celik je “malkice” slozenija stvar od toga sto prikazuju popularne emisije. Ako je nesto “prirodno” dobijanje celika, sta je onda “neprirodno”?

Alatni čelik

Princip je potpuno isti u svim slucajevima, to jest treba odstraniti cepici iz gvozdja i dobiti odgovarajuci procenat ugljenika jako uprosceno. U zavisnosti koliko ima ugljenika i koje legirajuce elemente dodajes dobijas razlicite celike.

Dal ces rudu i kasnije gvozdje grejati na struju ili na cumur potpuno je sve jedno. Nakon toga u zavisnosti od grejanja i rezima hladjenja dobijas neku od struktura u zadatom celiku.

  CARTOMAGIA FACIL FLORENSA PDF

Koju zelis da dobijes naravno zavisi od toga sta hoces da postignes. Pogledaj malo kako izgleda Fe-C diagram, pa ce ti postati malo jasnije da to uopste nije tako prosto kako se prikazuje. Ili uzmi knjigu iz masinskih materijala, od koje se obicno polovina odnosi samo na celik i procitaj. Povrsinski izgled obradjenog celika, ukljucujuci i boju, bas nista ne govori o njegovom tipu, osobinama i kvalitetu. Cistoca nema nikakve veze sa onim sto se zove “celik u kvalitetu”. Kvalitet ovde nije u smislu “kvalitetan-nekvalitetan”, vec predstavlja celik kome je garantovan sastav sa nekim tolerancijama naravno.

Ne postoji nesto sto bi se zvalo “cist celik”, jednostavno zato sto je cak i “obican” celik sam po sebi legura gvozdja i ugljenika. Najpre imas gomilu standarda za celike, tako da boga pitaj po kom je ovo standardu.

Cinjenica je da su svedske celicane decenijama imale neke od najkvalitetnijih celika jednostavno zato sto imaju rudu koju je bilo lakse preraditi. Opet “najkvalitetniji” felici treba celico u doslovnom smislu, svaki celik ima svoju namenu, i zato i postoji takva paleta razlicitih.

Ono sto je odlicno za strugarski noz, nije dobro za alat za presu, ili karike motora, ili francuski kljuc, ili No tehnologija “malkice” napreduje, tako da je to danas prilicno “demokratizovano”.

Recimo neke od celika koji su najbolji za izradu nozeva rade Japanci i Rusi. Pored toga naziv “svedski celik” samo govori da je on napravljen u Svedskoj, a bas nista o tome koji je celik u pitanju.

POPUNITE LOKACIJU U PROFILU!

Dal je najobicniji konstruktivni, ili neki od alatnih ili neki od specijalnih, legirani, nelegirani Kao kad ti na pijaci prodaju “Solingen” nozeve. Firma “Solingen” jednostavno ne postoji. To je ime grada u Nemackoj gde se zaista nalaze neke od najpoznatijih fabrika nozarske industrije, ali kad vidis na nozu da pise “Solingen” a ne ime firme to znaci da je najjeftinije djubre proizvedeno u nekom zaseoku u Kini, posto izmedju ostalog niko ne moze da zastiti ime Solingen jer je to ime grada kao sto ne mozes da zastitis ime Beograd, mozes “Obuca Beograd” ali ne samo “Beograd”.

  ARBEITSTECHNIKEN LITERATURWISSENSCHAFT PDF

Sta je “plavi svedski celik” takodje ne znam, nikad cuo. Inace blokovi motora se rade od livenog gvozdja ili aluminijuma a ne celiic celika. Celik je gotovo nemoguce akatni svakako neisplativo odliti u tim dimenzijama i sa tako slozenom strukturom kakav je blok motora, a i nema neke potrebe za tim. Postoji prica da je recimo BMW svojevremeno ‘tih za neke od svojih motora F1, alafni jako stare celiic, cak one koji su vec radili, to jest bili pre toga ugradjeni u neko vozilo.

Odlivcima treba vreme da se unutrasnji naponi u njima smire. Takodje livenje nije bas najpreciznija tehnologija mada ima i takvih, ali ne za ovako velike komadepa cesto ima skrivenih mana unutrasnjih supljina, naprslina Ako imas stari blok, koji radio, i koji je izdrzao Obradis ga na neku nadmeru, smao ako ima “mesa” a doticni BMW blokovi su bili bas takvii eto savrsenog bloka.

No i tu je danas tehnologija napredovala, tako da za tim vise nema potrebe. Vidim da se mucite. Svi alatni celici mogu kaljenjem postici visoku tvrdocu preko 60 Rokvela ali tu je pitanje postojanosti tvrdoce na visokim temperaturam kaoji nastaju pri radu sa alatom.

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!! Firma se zove Nitro-Jon, pa googlaj. Idi slobodno na sajt Linkovi ka zanimljivostima Zdravlje Razno Predlozi O radu foruma.