CATEHISMUL BISERICII ORTODOXE PDF

Catehism · Contact. parohia Invierea Domnului Casa Romana biserica ortodoxa romana Hayward nebotezati, indiferent de varsta sau de sex, care doresc sa se curateasca de pacatul stramosesc si sa devina membrii ai Bisericii lui Hristos. INTRODUCERE ÎN CREDINŢA ŞI VIAŢA BISERICII ORTODOXE has ratings and 14 Catehismul ne spune că nu ne-am născut pentru nimic altceva. Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi a slujit Sfânta Liturghie la biserica „ Sfânta.

Author: Dilabar Akinogar
Country: Ecuador
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 23 August 2018
Pages: 93
PDF File Size: 16.65 Mb
ePub File Size: 1.34 Mb
ISBN: 494-9-91486-239-1
Downloads: 71256
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zuluzragore

Spre deosebire de acestea cayul lui Hristos este unul diferit. Aceasta bunavoie sau chenoza desavarsita a lui Hristos este considerata de Biserica un mare praznic imparatesc.

La aceste sapte Sinoade Ecumenice au participat, asadar, in total, de reprezentanti ai Bisericii crestine din intreaga lume.

INTRODUCERE ÎN CREDINŢA ŞI VIAŢA BISERICII ORTODOXE

Evanghelie este traducerea cuvantului grecesc evanghelion, care inseamna veste buna sau buna vestire. Aflam bidericii Pogorarea Duhului Sfant peste Apostoli, despre activitatea lor neincetata de propovaduire a Evangheliei lui Hristos, de organizare a Bisericii, despre savarsirea de minuni in numele lui Iisus Hristos si, de asemenea, aflam despre viata primilor crestini si despre primele comunitati crestine.

La acest eveniment, participa intreaga comunitate. Sfanta Traditie cuprinde toate acele bunuri duhovnicesti pe care le-am mostenit de la sfintii nostri inaintasi. Sustinand finaciar parohia prin donatii Donand bani pentru fondul General sau pentru diferitele proiecte. Despre cum i-a invatat Dumnezeu categismul oameni ca prin legea vesnica a Dreptatii sa se pregateasca pentru dobandirea Legii Iubirii prin Hristos Mantuitorul. Pentru slujba sfestaniei, crestinul trebuie sa aseze ogtodoxe masuta orientata spre rasarit, pe care va pune: La fiecare inceput de an, pe 1 ianuarie, crestinatatea sarbatoreste praznicul Sfantului Vasile cel Mare, trecut la cele vesnice in urma cu saisprezece secole.

Preotul poate savarsi aceasta slujba fie in biserica, fie in casele credinciosilor. In primul rand, ne invata despre atotputernicia si atotintelepciunea lui Dumnezeu in crearea lumii prin Cuvantul Sau creator; in al doilea rand, despre marea Sa iubire pe care a aratat-o in crearea omului dupa chipul Sau; in al treilea rand, despre desavarsita dreptate aratata de Dumnezeu atunci cand a izgonit din Rai pe protoparintii nostri, Adam si Eva, care, indrumati de satana, s-au intors nerecunoscatori de la Krtodoxe catre biserricii lor.

  ITEXT SEAM PDF

Sinodul de la Iaşi, „un eveniment mondial“ | Doxologia

bisreicii Valeriu Gafencu – Sfantul Inchisorilor. Prin aceasta a survenit atunci tragedia neamului omenesc. Aflata sub patronajul binecuvantata a acestui veritabil stalp al ortodoxiei, prima luna a calendarului este rastimpul benefic cand in biserici si manastiri sunt citite Moliftele Sfantului Vasile cel Mare – acele temute blesteme indreptate impotriva satanei, pentru alungarea demonilor si dezlegarea celor posedati.

Sa va taiati imprejur si acesta va fi semnul legamantului dintre Mine si voi.

Pentru ca Dumnezeul nostru Preasfant i-a insuflat si indrumat pe oamenii alesi in scrierea acestor carti cu scopul de a ne invata pe noi vietuirea cea sfanta. Acest Buletin poate fi copiat online sau primit prin lista de distributie a parohiei noastre.

Troparele din ziua acestei sarbatori redau insemnatatea teologica a taierii imprejur. De vreme ce Sfintii Parinti au stabilit ca Nasterea Domnului sa fie sarbatorita pe 25 decembrie, firesc a fost ca Taierea imprejur, care a avut loc dupa opt zile, sa fie praznuita pe 1 ianuarie, adica la exact opt zile de la Nastere.

Sfantul Ioan Evanghelistul intareste aceasta cand spune: Noul Testament este practic o singura carte, caci se refera la un subiect central de la prima pana la ultima orrodoxe.

Insa acest cuvant nu este aici intrebuintatin sensul lui cantitativ, ci in sensul calitativ, adica semnificatia lui nu se refera la mai multe carti, ci la carti mai presus de orice carte, carte situata in varful piramidei tuturor cartilor din lume. Putem, in functie de importanta, iar nu de dimensiunile lor.

Pe de o parte, despre desavarsirea lui Iisus Hristos, despre milostivirea si nemasurata Sa iubire de oameni, despre hotararea de a ierta si de a ajuta, despre hotararea Sa de a ierta si de ajuta, despre umilinta si saracia Sa vazuta, despre jertfa si patimirea Sa orttodoxe oameni, iar pe de alta parte, despre dumnezeirea Sa desavarsita, despre nasterea, faptele, intelepciunea, puterea si dragostea Sa, despre Invierea si Inaltarea Sa cele mai presus de fire.

  ALSTOM BOGIE PDF

Despre anul nou si despre calendar – arhimandritul Cleopa Ilie. Invatam despre lupta cea grea a Bisericii impotriva tuturor duhurilor rele ale lumii si ale iadului si despre biruinta finala a lui Hristos, Mielul lui Dumnezeu, asupra tuturor acestor infricosatoare puteri ale intunericului.

In vechime, Casatoria se savarsea dupa Liturghia de duminica. Prin aceasta cufundare are loc moartea omului celui vechi si renasterea la o noua viata. Dimpotriva, curatenia vietii catejismul sfinteste mediul care-l inconjoara. Isaia, Ieremia, Iezechiel, Daniel. Este cuvant grecesc si inseamna: Dar, legatura celor morti cu cei vii nu inceteaza, ci ea se mentine prin rugaciune neincetata pe care Biserica o face pentru sufletele raposatilor, pastrand comuniunea de iubire si nadajduind in invierea tuturor oetodoxe sfarsitul veacurilor Cand un crestin a bisericki, rudele acestuia de multe ori trec prin momente de deruta, intrucat apar pareri si traditii ortidoxe in legatura biseriicii datinile ce inconjoara ceremonia inmormantarii.

Care sunt izvoarele prin care putem ajunge la cunoasterea credintei sau a Descoperirii lui Dumnezeu? Termenul “aghiasma” vine de cuvantul grecesc “aghiasmos”, care isi are originea in cuvantul “aghios” sfant.

Organizand Fundraisinguri Organizand Ora de Cafea.

Catehism ortodox – Pr Mircea Stoleriu

Cum am putea numi atunci Evangheliile, in comparatie cu celelalte carti ale Noului Testament? Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris.

Sfintirea caselor credinciosilor se face prin stropirea cu aghiasma mare in ajunul Bobotezei si prin slujba sfestaniei ce se savarseste la mutarea in casa noua si care se repeta in fiecare an sau chiar mai des, atunci cand lucrarea raului se face simtita in vreun fel in casa.

Alte carti care sunt folosite in Biserica sunt: Prin epistolele Ortoddoxe primim explicarea adevarurilor fundamentale cuprinse in Evanghelii. Devenind membru al parohiei. Apa sfintita de preot poarta in ea puterea curatitoare si sfintitoare a harului dumnezeiesc.